Sanacija i rekonstrukcija, vredna blizu 23 miliona dinara, počela je u maju 2021. godine, a tenderom je predviđeno da izvođač radova sav posao završi za četiri meseca.

Kako je radio Sto plus ranije pisao, do kašnjenja u rekonstrukciji došlo je zbog lošeg odabira materijala (pogrešnog tipa drveta) za pod, lakiranja podova, kao i izgradnje odvoda i platoa.

U lokalnoj samoupravi priključenje tog kulturno-istorijskog spomenika na struju očekuju “u narednim danima”, pošto je dobijanje dozvole, kako napominju, pri kraju.

“Grad Novi Pazar je finansirao sve pripremne radove za priključenje struje iz trafostanice koja se nalazi u parku. Nakon priključenja struje uslediće otvaranje objekta”, rekli su nam u lokalnoj samoupravi Novog Pazara i dodali da je u međuvremenu urađeno parterno uređenje prostora ispred nje.

Rekonstrukciju Motrilje finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a radove je izvodila kompanija “Koto” iz Beograda, kojoj je pomagala firma “Krov” iz Novog Pazara.

Dok se čeka da Motrilja dobije struju, uskoro bi trebalo da počne i rekonstrukcija Kule džephane jer su, tvrde u Gradskoj upravi, dobili dozvolu Ministarstva građevinarstva za izvođenje pripremnih radova, za šta će uskoro biti raspisana i javna nabavka.

Ostaci Kule džepahane na Novopazarskoj tvrđavi.

Objašnjavaju da će nosilac projekta biti Turistička organizacija Novi Pazar (TONP), pošto je ta ustanova aplicirala za sredstva kod Ministarstva turizma i omladine.