Kuleba je rekao agenciji Asošijeted pres (AP) da je “apsolutno zadovoljan” rezultatima prošlonedeljne posete predsednika države Volodomira Zelenskog SAD-u, i otkrio je da je američka vlada ima plan prema kojem bi protivvazduhoplovni raketni sistem Patriot bio spreman za upotrebu u Ukrajini za manje od šest meseci.

Obuka za korišćenje ovog kompleksnog sistema obično traje do godinu dana. 

Kuleba je rekao da će Ukrajini učiniti šta može da dobije rat u 2023. godini, dodavši da diplomatija uvek igra važnu ulogu.

“Svaki rat se završi na diplomatski način. Svaki rat se završi kao rezultat akcija poduzetih na bojnom polju i za pregovaračkim stolom”, izjavio je Kuleba za AP.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vlada bi volela da se mirovni samit desi do kraja februara 2023. godine.

“Ujedinjene nacije bile bi najbolji podijum za održavanje tog samita, jer ovde se ne radi o činjenju usluge određenoj zemlji. Ovde se uistinu radi o tome da svi budu dovedeni za sto”, rekao je Kuleba. 

Upitan da li će pozvati i Rusiju na taj samit, Kuleba je rekao da bi ta zemlja prvo trebalo da sedne na optuženičku klupu za ratne zločine pred nekim međunarodnim sudom, na primer.

“Oni bi jedino na ovaj način mogli biti pozvani na ovaj korak”, kazao je Kuleba.

U vezi sa Guterešovom ulogom, Kuleba je rekao da bi se on pokazao kao efikasan medijator i efikasan pregovarač, i ono što je najvažnije, kao čovek od principa i integriteta.

“Zato bismo pozdravili njegovo aktivno učešće”, rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Kuleba je iznova umanjio značaj izjava zvaničnika Kremlja da je Rusija spremna za pregovore.

“Oni redovno kažu da su spremni za pregovore, što nije istina, jer sve što oni rade na bojnom polju dokazuje suprotno”, rekao je šef ukrajinske diplomatije.