“Naš cilj je bio da francusko-nemački predlog za normalizaciju, kroz pravno obavezujući medjunarodni sporazum sa Srbijom, postane stvar pregovora u Briselu, ka postizanju dogovora, što je normalno i demokratski”, poručio je u parlamentu kosovski premijer Aljbin Kurti, uz ocenu da nije Kosovo promenilo stav, već Žozep Borel.

Kurti je, prenosi Radio KiM, pred poslanicima u Skupštini Kosova, izneo neke od detalja dogovora Kosova i Srbije u Briselu od srede uveče i istakao da je pitanje registarskih tablica tehničko, ali su “posledice više nego političke”.

“Ponudjen mi je dokument, kao zajednički sporazum koji je imao 95 reči i reči Francuske i Nemačke nisu bile nigde i nisu se odnosile na francusko-nemački predlog, osim izdavanja registarskih tablica”, preneo je Kurti detalje s razgovora u ponedeljak.

“U medjuvremenu, dokument od srede ima 194 reči, potpuno je drugačiji. Oni koji kažu da je ono što nije prihvaćeno u ponedeljak – prihvaćeno u sredu, ne znaju o čemu pričaju. Borelova izjava je promenjena, a mi nismo promenili stav. Borel je promenio izjavu”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, proces dijaloga prvi put ulazi u fazu pregovora o opštem okviru, koji će biti pravno obavezujući i rešiti fundamentalne probleme iz prizme medjunarodnog prava.

Kurti je naglasio da dogovor od srede nije samo o registarskim tablicama.

“Dogovorili smo se da recipročno obustavimo akcije, tako da nećemo izdavati kazne za KM registarske tablice i daćemo prostora pregovorima o evropskom predlogu, koji smo ranije nazvali francusko-nemačkim predlogom”, zaključio je Kurti

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *