“Na sastanku je bilo reči o bilateralnim odnosima Kosova i Francuske, ekonomskoj saradnji, nedavnim dešavanjima u zemlji, bezbednosnoj situaciji nakon napada na Banjsku 24. septembra i odnosima između Kosova i Srbije u svetlu procesa dijaloga uz posredovanje Evropske unije i implementacije Osnovnog sporazuma (o putu napred ka normalizaciji odnosa) i njegovog Aneksa”, kaže se u saopštenju vlade Kosova.

U vezi sa procesom dijaloga, Kurti je istakao činjenicu da je Kosovo bilo i nastavlja da bude konstruktivna strana i posvećeno važnim daljim koracima u ovom procesu, i upoznao je Trokaza sa stavovima vlade Kosova na sastanku 26. oktobra u Briselu sa evropskim liderima, navodi se u saopštenju.

“On je ponovio važnost potpisivanja sporazuma, jer potpisivanjem normalizacija odnosa dobija na stabilnosti, a implementacija dobija garancije”, dodaje se u saopštenju.

Međutim, kada je u pitanju bezbednosna situacija, Kurti je podsetio na stalnu pretnju koju Srbija predstavlja Kosovu.

“Ima 48 isturenih operativnih baza oko granice sa Kosovom, a nedavno je rasporedila protivvazdušne sisteme u blizini granice”, rekao je Kurti i dodao da nedostatak sankcionisanja Srbije povećava nivo pretnje na Zapadnom Balkanu.