Kurti je na sednici Skupštine Kosova rekao da “ne može biti formirana jednonacionalna zajednica” i da je neprihvatljiv postojeći naziv ZSO.

“Ona ne može imati nikakvu javnu ili izvršnu vlast, samo mora da služi horizontalnoj saradnji opština kako je utvrđeno po Ustavu”, kazao je Kurti.

On je naveo da je treći uslov za formiranje ZSO da prava nacionalnih manjina “moraju ojačati princip reciprociteta između dve države”, pri čemu kako je rekao, treba imati u vidu evropske standarde i modele.

Kurti je dodao da je jedan od uslova za formiranje ZSO, “gašenje nelegalnih institucija na severu Kosova i predaja nelegalnog oružja”.

“Peti uslov je da je ZSO deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon međusobnog priznanja i pošto je Srbija prihvatila principe Povelje UN u vezi sa Kosovom”, kazao je Kurti.

Dodao je da je poslednji uslov da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče pisma upućena članicama EU sa pozivom da ne prihvate prijavu Kosova za članstvo u EU jer to po Kurtijevoj oceni, predstavlja kršenje Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine.