Bisljimi je novinarima nedavno rekao da posrednici u dijalogu Kosova i Srbije nisu prihvatili dva od šest Kurtijevih uslova, ali nije rekao o kojim uslovima je reč.

Kurti je danas rekao da mu “nije poznato da postoje takve primedbe na dva od šest uslova. Možda bi trebalo da o tome razgovaram (s Bisljimijem) i vidim kakvu komunikaciju on ima sa zemljama EU”.

“Još jednom kažem: tih šest uslova, šest principa, jesu takvi koji omogućavaju da Zajednica bude u skladu sa Ustavom i zakonom, da ne bude jednonacionalna, da ima reciprocitet prava nevećinskih zajednica”, rekao je Kurti posle svečanosti povodom 53. godišnjice Univerziteta u Prištini.

Kurti je pre dve nedelje u Skupštini izneo šest uslova za formiranje ZSO.

Prvi uslov je da ZSO bude u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, da ne može biti jednonacionalno niti da ima javnu ili izvršnu vlast.

Sledeći uslov je da se između Kosova i Srbije primenjuje princip reciprociteta za prava nacionalnih manjina, zatim da se ugase nelegalne strukture Srbije na severu i da se preda svo nelegalno oružje; da ZSO bude deo konačnog sporazuma i da se sprovodi nakon međusobnog priznavanja, kao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče pisma upućena pet država članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.