Kurti je na današnjoj sednici Vlade istakao da su Kosovo i Srbija u Brisel pozvani da razgovaraju “hitno o predlogu Evropske unije (EU) koji podržavaju Nemačka i Francuska za normalizaciju odnosa”, prenose prištinski mediji.

Rekao je da je u “poslednjim trenucima” od evropskog posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka dobio konačan predlog za tekst koji bi uključivao predlog EU, koji prema njegovim rečima, Vučić nije prihvatio.

“Nisam ni policajac, ni komandir stanice, ni carinik da se bavim bilo kakvim tehničkim pitanjima koja proizilaze iz razgovora. Zalažem se za konačni medjunarodni i pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa s priznanjem u centru. To bi trebalo da bude cilj”, dodao je Kurti.

Po njegovim rečima, autori predloga EU odustali su od svog predloga, pa je sastanak završen.

“Kao i na sastanku 18. avgusta, i na ovom sastanku sam poslednji napustio zgradu EU jer uvek postoji mogućnost poslednjeg pokušaja. I moram da vam kažem da je to bio i poslednji pokušaj. Izaslanik Lajčak je došao kod nas i pokušao poslednji put da napiše tekst koji bi uključivao i predlog EU, ali nas je tada obavestio da ga Vučić ne prihvata, a Borel je već bio na konferenciji za novinare”, rekao je Kurti.

Kurti je naglasio da je Borel, “suprotno principu koji je sam predložio”, insistirao na dogovoru samo za suspenziju izricanja kazni, što prema njegovim rečima, odgovara Srbiji.

“Poziv visokog predstavnika Borela bio je propraćen tekstom od četiri pasusa koji je trebao biti objavljen kao izjava. U prvom pasusu je bio poziv da se hitno fokusira na predlog EU koji podržavaju Nemačka i Francuska za normalizaciju odnosa”, reko je Kurti.

Naveo je da je o pitanju registarskih tablica dogovoreno da Kosovo suspenduje drugu fazu odluke, a da Srbija prestane s izdavanjem tablica s oznakama srpskih gradova na Kosovu.

“U drugom pasusu je bilo izdavanje registarskih tablica zajedno s garancijama za ZSO. Tokom osam sati održali smo šest sastanaka: tri bilateralna i tri trilateralna. Preduslov za registarske tablice odnosio se samo na obustavu delovanja Vlade Kosova, a ne na zabranu izdavanja registarskih tablica od strane Srbije u prvobitnoj verziji. Dogovorili smo se da, da bismo dali prostor za razgovore o predlogu EU, damo prostor i za suspenziju druge faze odluke o registarskim tablicama, ali naravno kada Srbija prestane da registruje automobile s nelegalnim tablicama. Ovaj predlog je prihvaćen i smatram da je to važan uspeh sastanka”, dodao je Kurti.

Kosovski premijer je naglasio da je srpska zajednica na Kosovu zaštićena Ustavom Kosova.

“Srpska zajednica na Kosovu je najzaštićenija i najprivilegovanija zajednica u Ustavu Kosova i to je rezultat sveobuhvatnog Ahtisarijevog sporazuma. Prava manjina u Ustavu Kosova nema ni u Srbiji, ni u mnogim drugim zemljama sveta. Posle sastanka u Briselu, koji je trajao ukupno osam sati, Borel je, nažalost, promenio premisu rasprave”, rekao je on.

Istakao je da je prihvatio predlog visokog predstavnika EU da se počnu pregovori o evropskom predlogu pre marta 2023. godine i dodao da je Kosovo već istaklo da je francusko-nemački predlog, odnosno evropski, dobra osnova za diskusiju.