“Predlog EU treba dalje da se elaborira, jer su mnogi koncepti u predlogu generički. Moramo dalje da razgovaramo o mehanizmu implementacije, o vremenskom redosledu implementacije, a posebno o međunarodnim garancijama za ovaj budući sporazum”, rekao je Kurti za nemački Dojče vele.

On je kazao i da “puna normalizacija odnosa mora imati uzajamno priznanje kao centralni deo”.

“Ne možemo da dozvolimo da kola idu pre konja. Tražiti bilo kakvu vrstu zajednice pre međusobnog priznanja je kao tražiti šoljicu kafe bez šoljice. Nije moguće”, naveo je Kurti.

Kurti je rekao i da “nije nemoguće da dođe do novog rata” ako pregovori Beograda i Prištine propadnu.

“Ne kažem da će nas napasti ove ili sledeće nedelje. Ali jačamo naše bezbednosne i odbrambene kapacitete”, rekao je kosovski premijer.

On je kazao da postoje “bliske veze” Srbije i Rusije, “posebno u vojnom domenu”, i dodao da je Kosovo “na oprezu” od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Povodom formiranja Zajednice srpskih opština, Kurti je pozvao Srbiju da prva formira zajednice u Preševskoj dolini ili Sandžaku i da “pokaže na svom primeru kako bi taj model trebalo da funkcioniše”.

“Ali mislim da to nije ideja za ljude, za povećanje prava građana, već deo za teritorijalno proširenje Srbije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu. Srbija daje stotine miliona evra da se Srbi ne integrišu. Dakle, koncept srpskog sveta kao novog naziva za ‘veliku Srbiju’ živi, instrumentalizujući Srbe gde god da su”, kazao je Kurti.

Na pitanje na koji način planira da vrati Srbe u kosovske institucije, Kurti je rekao da gradonačelnici koji su podneli ostavke “više ne mogu da se vrate” i dodao da će “morati da budu organizovani novi izbori”.

“S druge strane, mi smo veoma zainteresovani da što više Srba konkuriše da postanu policajci na Kosovu. Do sada ih se nije prijavilo dovoljno, ali se broj povećava, tako da se nadamo. Ne želim da zamenjujem Srbe Albancima na severu, ali nećemo ni prestati da sprovodimo vladavinu prava na celoj teritoriji”, rekao je Kurti.

Povodom 15. godišnjice proglašenja kosovske nezavisnosti, Kurti je kazao da je Kosovo “dvostruko uspešna priča, u borbi za oslobođenje jednog naroda i izgradnji demokratije praćene ekonomskim razvojem”.

Odnosi Srbije i Kosova, međutim, “nisu normalni”, dodao je Kurti, navodeći da je to “posledica toga što Srbija nije normalna zemlja”.

“Kosovo je normalna demokratska zemlja. Srbija nije. Čak i prema Fridom hausu, Kosovo ima demokratski režim, a Srbija je hibridni režim, što je eufemizam za autokratiju”, naveo je Kurti.

On je ponovio optužbe na račun Beograda da je instruisao Srbe da napuste institucije, a “kriminalce na severu da se skrivaju iza naroda i nacionalnog identiteta”.

“Zbog straha od vladavine prava, oni su podigli barikade, i isto tako, iz straha od vladavine prava, odlučili su neposredno pred Novu godinu da ih uklone. Naša policija nikoga ne juri ni po etničkoj pripadnosti, ni po nacionalnom identitetu, već samo prema njihovim postupcima i ponašanju, bilo da je u pitanju pojedinac ili grupa”, kazao je Kurti.