Kurti je na svom nalogu na Fejsbuku potvrdio da je policijska akcija završena i pozvao gradjane u severnom delu Kosovske Mitrovice da ne padaju pod uticaj medija iz Srbije koji „brane kriminal, korupciju i krijumčarenje i žele da ih politizuju i etnički oboje“.

Kurti je naveo da je „zaplenjena roba i dokazi, koji predstavljaju materijalne dokaze“.

„Kriminal i kriminalne grupe neće biti tolerisani i biće suzbijani. Borićemo se protiv šverca i sprečiti ga“, napisao je Kurti.

Akcija kosovske policije započela je u ranim jutarnjim satima u više rejona na Kosovu, u Prištini, Peći, Južnoj i Severnoj Mitrovici, srpsko stanovništvo u Severnoj Mitrovici i Zvečanu sukobilo se s policijom tokom akcije pa su bačene kamenice i šok bombe, a zapaljeno je najmanje jedno službeno vozilo sa tablicama RSK, dok je na više civilnih vozila oštećeno, javlja Kossev.
Policija: Kriminalne grupe u severnoj Kosovskoj Mitrovici pokušale da spreče akciju protiv krijumčara

Policija Kosova saopštila je da je akcija koja je od jutros vodjena protiv mreže krijumčara u više regiona na Kosovu završena i da je uhapšeno osam osoba, medju kojima i jedna osoba srpske i jedna bošnjačke nacionalnosti.

Kako se navodi u saopštenju, policijska akcija je prošla bez problema, osim u severnoj (Kosovskoj) Mitrovici gde su se „kriminalne grupe organizovano okupile, napravile blokade na putevima raznim prevoznim sredstvima, a u obračunu sa carinicima i policijom su koristili gasne boce, šok bombe i ručne bombe, i pucale iz vatrenog oružja.
„Kosovska policija je primorana da preduzme policijske mere koristeći neophodna pravna sredstva, kako bi se obezbedila bezbednost službenika uključenih u operaciju, a gradjanima na tom području stvorila mogućnost slobodnog kretanja“, navodi se u saopštenju.

Policija Kosova navodi da je akcija koja se danas sprovodi usmerena na mrežu krijumcara u regionima Priština, Peć i Južna i Severna Mitrovica.

Policija je saopstila da je kao rezultat pucanja raznim ubojitim sredstvima na policajce do sada prijavljeno da je šest policajaca pretrpelo telesne povrede, od čega pet policajaca albanske, i jedan srpske nacionalnosti.

Prema prvim informacijama, jedna od osoba umešanih u napad na policajce je povredjena.

Policija je saopštila da je „do ove faze (policijske akcije) uhapšeno i sprovedeno osam osoba: kosovski Albanci R. K. (74) iz Peći, A. K. (42) iz Prištine, M.N. (21), I.Z. (39) i A.D. (26) iz južne Mitrovice i I. H. (36) iz severne Mitrovice, kao i M. DŽ. (63), Bošnjak i M. L. (41) Srbin, obojica iz regiona Severne Mitrovice“.

Saopsteno je i da je u danasnjoj akciji zaplenjena razna krijumčarena roba vredna stotine hiljada evra, kao i drugi dokazi koji su se nalazili na različitim lokacijama, poslovnim prostorima i skladištima.

„Policijska operacija je završena, situacija u severnom delu Mitrovice se smirila, dok se dalje policijske akcije sprovode u saradnji i koordinaciji sa Carinom Kosova i pravosudjem“, navodi se u saopštenju policije.

  //

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.