On je novinarima posle sednice Saveza za bezbednost Kosova rekao da su se saglasili da je potrebno “više budnosti i spremnosti svih institucija”.

“Srbija posle 23 godine od završetka rata ponovo preti ratom i povratkom svojih vojnih snaga koje su izvršile genocid na Kosovu“, rekao je Kurti.

Dodao je da zvanični Beograd danas “priča i ponaša se” kao i pre 23 godine i da ga predvodi “ista ekipa”, na čelu s bivšim portparolom bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Ocenio je i da “Srbija ne krije da želi da nastavi rat koji je izgubila”, te da, kako je naveo, to “predstavlja stalnu pretnju našoj državi i miru u zemlji”.

Kazao je da je “na severu zemlje mir ostao krhak”, te dodao da je plan Martija Ahtisarija za Kosovo bio “bolan kompromis kojim je srpska zajednica dobila zagarantovana i proširena prava”.

Napomenuo je da se “integracija severa nije dogodila ni posle proglašenja nezavisnosti, ni posle decenije dijaloga u Briselu”.

Kritikovao je bivše vlade Kosova što su pravili sporazume “s kriminalcima poput (milana) Radoičića i (Zvonka) Veselenovića o formiranju Vlade”.

Kazao je i da je njegova vlada zainteresovana za saradnju sa srpskom zajednicom na Kosovu, te da želi da srpska zajednica zauzme funkcije koji joj pripadaju po Ustavu Kosova.

Po rečima Kurtija, Srbija, “kroz kriminalne grupe i koristeći nepostojanje pune vladavine prava na severu”, već duže vreme “drži i zadržava” Srbe, gradjane Kosova kao “taoce”.

“Mi smo, u partnerstvu sa EU i SAD, tolerisali nekoliko odlaganja sprovođenja naših odluka, ali svako odlaganje podleže određenom roku”, rekao je on.

Kazao je da Vlada Kosova nije odustala ni od jedne svoje odluke i da se “nezakonitost neće tolerisati ni u jednom delu zemlje”.

Pozvao je gradjane Kosova srpske nacionalnosti da se “distanciraju od kriminalnih grupa”.

“Mi smo vlada mira koja će štititi bezbednost svih građana. Militarizacija Srbije nas je dovela do ovakvog stanja”, kazao je on.

Kurti je ocenio da “ta militarizacija predstavlja pretnju za ceo region” i da je posle sastanka Saveta doneta odluku o većoj budnosti i bezbednosti.