Kurti je na konferenciji za novinare rekao da veruje u moć Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da pojačaju pritisak na Beograd.

“Američki predsednik Džo Bajden je vrlo jasno rekao da je Kosovu i Srbiji potreban konačan sporazum, u čijem centru je puna normalizacija odnosa sa obostranim priznanjem. Sa ovim se u potpunosti slažemo”, rekao je on.

Kurti je izjavio da je “Kosovo normalna država koja je napravila velike korake u poslednje dve godine. Imamo institucionalnu stabilnost. To što smo mi normalna država, ne znači da imamo normalne odnose sa našim severnim susedom”.

Po njegovom mišljenju, odnosi moraju da se normalizuju, a za normalizaciju odnosa potreban je dodatni pritisak medjunarodnih partnera na Beograd.

“Verujem u moć EU i SAD da izvrše dodatni pritisak na Srbiju. Potreban je dodatni pritisak na Beograd. Problem je u Beogradu, ali verujem da naši partneri imaju dovoljno snage da izvrše pritisak na Beograd kako bismo imali normalne odnose i sporazum koji donosi medjusobno priznanje”, kazao je kosovski premijer.