Kurti je na Tviteru napisao da su predstavnici Beograda i Prištine poslednje dve godine proveli “pregovarajući o pravno obavezujućem sporazumu između Kosova i Srbije”.

“Visoki predstavnik EU (za spoljnu i bezbednosnu politiku) Žozep Borel dogovor je zvanično objavio 18. marta u Ohridu. Ono što je dogovoreno mora da se primeni, u potpunosti i odmah. Nema delimične implementacije, nema kašnjenja”, naveo je Kurti.

Odgovarajući kosovskom premijeru na Tviteru, Brnabić je napisala da se za tri dana, odnosno 19. aprila, navršava 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji predviđa formiranje ZSO.

“Čekamo 10 godina da Priština uradi svoj deo posla, 10 godina da se formira Zajednica srpskih opština. Uradite to”, rekla je Brnabić.

Ona je u toj poruci označila (tagovala) Tviter naloge Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), na čijem je čelu Borel, i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su se 27. februara u Briselu saglasili o sadržaju Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, a 18. marta u Ohridu su postigli dogovor o Implementacionom aneksu tog dokumenta.