„Za vladu koju vodim podela vlasti je demokratski princip i ustavna obaveza“, saopštio je sinoć Kurti u video poruci na srpskom jeziku, navodeći da vlada i premijer ni na koji način ne mogu da utiču na sudske odluke na Kosovu, jer se ne mešaju u sudsku vlast, preneo je Kossev.

Time je, navodi portal, Kurti ponovio raniju poruku nakon suspenzije predsednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović, koja je kao čelnica kosovskog suda pre tri dana bila u Beogradu na sastanku sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, održanom jer Srbima na Kosovu neće biti omogućeno da glasaju na predstojećim izborima.

On je u poruci naveo da je iz medija saznao da je sudija Stevanović suspendovana, kao i da „to ipak znači da nije otpuštena sa posla“.

Kurti je rekao da se zalaže za pravo i pravdu, navodeći da ljudi u demokratskom društvu i pravnoj državi moraju da budu slobodni da izražavaju javno svoje mišljenje i stavove.

„Ali moram reći, bilo bi verodostojno kada bi protestovali na primer za socijalnu pravdu, brži razvoj i protiv organizovanog kriminala i korupcije“, napomenuo je on.

On je rekao i da „režim u Beogradu pokušavaja da destabilizuje Kosovo u izborne svrhe a možda i interese nekih velikih ratnohuškačkih sila“.

„Zato vas pozivam dragi gradjani da sačuvate mir i imate više poverenja u vladu Kosova. Naša vrata su svima otvorena“, poručio je Kurti.