Nešto kasnije državna novinska agencija Emirata VAM ( WAM) je objavila na Tviteru da će povući diplomate iz Libana u znak solidarnosti sa Saudijskom Arabijom.

Tako je još više povećan pritisak na malu mediteransku zemlju koja je ionako suočena s ekonomskom i finansijskom krizom i potrebna joj je strana pomoć. 

Kako je navedeno, stanovnici Emirata će biti sprečeni da putuju u Liban. Zabrana putovanja u Liban bilo je i ranije iz političkih razloga. 

Libanski političari u medjuvremenu pokušavaju da u razgovorima sa stranim zvaničnicima nadju rešenje za krizu nastalu izmedju Libana i zemalja Zaliva, predvodjenih Saudijskom Arabijom. 

Danas popodne je saudijski ambasador u Bejrutu Valid Buhari (Waleed Bukhari) otputovao kući pošto je opozvan, rekli su zvaničnici na aerodromu u Bejrutu. 

Dan ranije je Saudijska Arabija naredila libanskom ambasadoru u Rijadu da napusti tu zemlju u roku od 48 sati i zabranila sav uvoz iz Libana, a godinama je bila veliko tržište za libanske proizvode. 

Te mere su preduzete u vreme kada je šef Arapske lige izrazio zabrinutost zbog pogoršanja veza Libana i bogatih zemalja Zaliva zbog izjave ministra informacija Žorža Kordahija (George Kordahi). 

Kordahi je u TV programu emitovanom ove nedelje opisao rat u Jemenu kao agresiju Saudijske Arabije i Emirata, označivši ga apsurdnim, ocenivši da mora prestati jer se on protivi ratovima medju Arapima. 

Ministar spoljnih poslova Libana Abdalah Buhabib ( Abdallah Bouhabibi) je rekao da je premijer te zemlje Nadžib Mikati (Najib Mikati) u kontaktu sa stranim zvaničnciima koji su mu rekli da ne razmišlja o davanju ostavke. Ministar je rekao da je u kontaktu i sa Amerikacima kako bi se kriza prevazišla. 

U Jemenu grdjanski rat traje od 2014. godine, kada su pobunjenici Huti koje podržava Iran osvojili glavni grad Sanu i veći deo severa  zemlje. To je primoralo medjunarodno priznatu vladu da pobegne na jug, a onda u Saudijsku Arabiju. 

Koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom ušla je u rat 2015, podržana od SAD u nastojanju da se vlada vrati na vlast. 

Uprkos udarima iz vazduha i borbamana kopnu došlo je do zastoja i izazvana jedna od najtežih humanitarnih kriza u svetu. 

Libamski ministar informacija Kordahi je u medjuvremenu odbio da se izvini, rekavši da nije nameravo da uvredi Saudijsku Arabiju svojim izjavama. 

U Bejrutu se nekoliko vladinih zvaničnika sastalo danas da razgovara o krizi koje će, kako se čini, imati velike posledice po Liban. 

Sastanku je nakratko prisustovao i zamenik šefa misije SAD u Bejrutu Ričard Majkls ( Richar Michaels). Predsedik Libana Mišel Aun saopštio je danas da Liban želi najbolje odnose sa Saudijskom Arabijom i njenim susedima. 

U petak uveče su premijer Mikati i predsednik Aun diskutovali o odluci Saudijske Arabije i zatražili od ministra Kordahija da donese odgovarajuću odluku, očito ga pozivajući ga da podnese ostavku u nadi da će to smanjiti napetost. 

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt ( Ahmed Aboul-Geit) je ocenio da je Kordahijeva izjava prouzrokovala veliku smetnju odnosima Libana sa zemljama Zaliva i apelovao na predsednika Auna i premijera Mikatija da preduzmu neophodne korake da se smanji napetost, posebno sa Saudjskom Arabijom. 

On je pozvao zvaničnike zemalja Zaliva da preispitaju mere koje mogu imati negativne posledice po libansku ekonomiju koja je već u velikoj krizi.