Državna novinska agencija KUNA potvrdila je ostavku, o kojoj su prethodno javili lokalni mediji. Drugi detalji nisu poznati.

Vlada, koju imenuje vladajuća kraljevska porodica, poodavno je u sukobu sa parlamentom.

Poslednji sukob ticao se nastojanja skupštine da progura populističke mere za koje je vlada smatrala da su preskupe, kao i zahteva za odgovornošću dva ministra zbog neadekvatnog rukovođenja ekonomijom, pišu lokalni mediji.

Kuvajt ima najslobodniji i najaktivniji parlament među zemljama Persijskog zaliva, ali je politička moć i dalje koncentrisana u rukama vladajuće familije Al Sabah koja imenuje ministra i članove vlade, a može i da raspusti parlament kad joj se hoće.

U septembru, glasači su na izborima, drugim za manje od dve godine, uveli u parlament konzervativne islamiste i dve žene. Rezultati izbora tumačeni su kao mandat za promenu vlade nakon dugotrajnog sukoba poslanika i vlade.

Kuvajtska islamistička opozicija optužuje vladu za korupciju i često poziva na odgovornost ministre zbog njihove umešanosti u nenamensko trošenje novca iz budžeta.

Razmirice izvršne i zakonodavne vlasti sprečile su parlament da usvoji osnovne ekonomske reforme, uključujući zakon o javnom dugu koji bi omogućio vladi da pozajmljuje novac. To je dovelo do smanjenja finansijskih rezervi zemlje, iako je ona izuzetno bogata zbog izvoza nafte.

Kuvajt se graniči sa Saudijskom Arabijom i Irakom. Ima šeste najveće rezerve nafte na svetu, a na njegovoj teritoriji je stacionirano oko 13.500 američkih vojnika.