„Zaista želim da promenim zemlju“, rekao je Albaneze koji treba da preuzme dužnost sutra i ubrzo zatim da otputuje u Tokio.

On će u Tokiju u utorak učestvovati na samitu Kvada (SAD, Japan, Indija, Australija) i tu se odvojeno sastati sa indijskim i kineskim kolegama Narendrom Modijem i Fumijom Kišidom, kao i sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

„To će nam omogućiti da svetu damo k znanju da je promenjena vlada. Takodje će biti nekih promena u politici, posebno kada je reč o klimatskim promenama i našeg angažovanja prema svetu o tim pitanjima“, rekao je on.

Albaneze još čeka da sazna da li će njegova Laburistička partija imati apsolutnu većinu u australijskom Parlamentu, ili će morati da nadje saveznike da vlada.

Prema delimičnim zvaničnim rezultatima laburisti već mogu da računaju na 74 mesta u Predstavničkom domu, i imaju malu prednost u 75. okrugu.

Apsolutna većina (76 mesta) u Predstavničkom domu od 151 poslanika izgleda da im je na domak ruke, pošto je još neizvesan ishod u desetak okruga.

Liberalna koalicija odlazećeg premijera Skota Morisona izgubila je mnoga mesta širom zemlje a Morison je priznao poraz.