Usled visoke inflacije, agresivnog zaoštravanja monetarne politike i povećane neizvesnosti, tempo ekonomskog oporavka posle pandemije na globalnom nivou usporava, a  recesija sve više preti kako razvijenim zemljama tako i onima u razvoju. Upravo zbog toga je, prošlog meseca objavljen podatak o kineskom rastu, dao osnova za globalni optimizam, navela je autorka.

Lađevac je navela da su UN u izveštaju objavljenom u januaru 2023. godine, predvidele da će se rast svetske proizvodnje usporiti sa procenjenih 3,0 odsto u 2022. na 1,9 odsto u 2023, dok će se kineski ekonomski rast ove godine ubrzati na 4,8 odsto.

Ovaj izveštaj otvara mogućnost dubljeg tumačenja najnovijeg izveštaja Svetske banke koji je pokazao da je, u periodu od 2013. do 2021. godine, prosečna stopa doprinosa Kine svetskom ekonomskom rastu iznosila čak 38,6 odsto, što je učinilo pokretačkom  snagom broj jedan, dodaje se.

Zadivljujuće je,coenjuje Lađevac,  da je Kina, bez obzira na decenijski izazovan period, a posebno u poslednje tri godine, uspela da postigne ogroman uspeh koji je potvrđen pozitivnim pokazateljima poput onih  koje je navela Svetska banka.

Kineski nacionalni biro za statistiku je nedavno objavio podatke za treći kvartal 2022. godine. Objavljeni rezultati pokazuju da je privreda zemlje porasla za 3,9 odsto na godišnjem nivou.  Poređenja radi, za SAD je u 2022. godini procenjen rast od 1.8 odsto, dok je projekcija za 2023. 0,4 odsto.

Doprinos Kine globalnom rastu biće više od tri puta veći od Sjedinjenih Država. Iako je Amerika i dalje najveća svetska ekonomija, Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će se njen rast kretati samo oko 1 odsto, dok će u evrozoni  biti još niži – 0,5 odsto, ukazuej autorka.

Kada je o Kini reč, iako je MMF smanjio svoje prognoze, očekuje da će njen privredni rast u 2023. godini biti 4,4 odsto.  Ukoliko se ovo predviđanje potvrdi kao tačno, Kina će u 2023. godini imati udeo od  30 odsto u ukupnom globalnom rastu, dok će se svetska ekonomija uvećati za 2,7 odsto.

Budući da je kineska privreda pokazala vitalnost i otpornost čak i u uslovima pandemije, sa otvaranjem Kine, odnosno ukidanjem svih medicinskih mera vezanih za pandemiju virusa kovid-19 može se očekivati da će Kina nastaviti sa snažnom politikom ulaganja. Infrastrukturni projekti, poput onih koji se sprovode u Inicijativi Pojas i put, daće dodatni zamah svetskoj ekonomiji.

Ništa manje značajna, ocenila je Lađevac,  neće biti ni činjenica da će, sa porastom unutrašnje potrošnje na ogromnom kineskom tržištu, doći do podsticaja za različite privredne grane, takođe u svetskim okvirima. Turizam je samo jedan od mogućih brojnih primera.