Lagana većina evropskih građana (56 odsto) je u celini zadovoljna odgovorom EU na rusku invaziju na Ukrajinu, pokazalo je istraživanje, ali su bolje ocenili pojedinačne aspekte tog delovanja EU.

Istraživanje sprovedeno od 12. januara do 6. februara ove godine u 27 država članica, tako pokazuje da se 91 odsto ispitanika slaže se s pružanjem humanitarne pomoći Ukrajini, a 88 odsto se zalaže za prihvatanje osoba koje beže rata.

Pružanje finansijske pomoći EU Ukrajini odobrava 77 odsto, a privredne sankcije Rusiji 74 odsto ispitanika.

Evropljani u procentu od 67 odsto podržavaju zabranu emitovanja ruskih medija u državnom vlasništvu u EU, a 65 odsto pdržava ulaganje novca EU u kupovinu vojne opremom za snabdevanje Ukrajine.

Rangirajući šta ih najviše zabrinjava, Evropljani su rekli da je to pre svega inflacija (32 odsto ispitanika), pa međunarodna situacija (28 odsto) i snabdevanje energijom (26 odsto).

U delu ankete o privrednim temama, velika većina građana EU – 84 odsto je rekla da smatra da bi Unija trebalo da što pre smanji zavisnost od ruskih izvora energije i da “zelenu tranziciju” treba pojačati ulaganjem u obnovljive izvore energije (86 odsto).

Velika većina od 85 odsto Evropljana smatra da će EU smanjiti zavisnost od proizvođača energije izvan EU ako poveća energetsku efikasnost zgrada, transporta i robe. Više od 80 odsto ispitanika smatra da bi države EU trebale da zajednički kupuju energiju od drugih zemalja da bi postigle bolje cijene.

Podrška evru je i dalje vrlo velika u celoj EU (71 odsto), a još je veća u zoni evra (79 odsto).