Finansijske turbulencije povezane sa nedavnim krahom više banaka, stvorile su nove rizike za pad ekonomske aktivnosti, rekla je Lagard na forumu u Frankfurtu.

“Naspram šokova koji se nadovezuju jedan za drugim i promenljive geopolitike očekuje se da će stepen neizvesnosti ostati visok”, dodala je Lagard.

Nastojanje te institucije da se inflacija vrati na oko dva odsto do 2025. godine, pokazuje da još treba da se pređe dug put kako bi se obuzdali inflatorni pritisci, dodala je ona.

ECB je podizala svoju kamatnu stopu neviđenom brzinom, i podigla je za 350 bazna poena od jula prošle godine u nastojanju da suzbije inflaciju koja je prešla 10 odsto u oktobru kao posledica ruskog rata u Ukrajini.

“Ipak, inflacija ostaje visoka i neizvesnost oko toga kako će se razvijati je naglašena i zahteva snažnu strategiju za naredni period”, rekla je šefica Evropske centralne banke.

Ona je kazala i da je potrebno da se kamatne stope dovedu do dovoljno restriktivnog nivoa da zaustave tražnju, i upozorila da efekti tog procesa tek počinju da se osećaju.

Što se tiče nastavka zatezanja kreditne politike, ECB će prestati da govori šta očekuje da će uraditi, i osloniće se na trenutne podatke kada se bude sastao Savet guvernera. Drugim rečima, rekla je Lagard, ECB se ne obavezuje ni da će nastaviti da podiže kamatne stope niti da će to prekinuti.

Jedno je sigurna, dodala je ona, nema kontradikcije između stabilnosti cena i finansijske stabilnosti. Prema brojnim izjavama ekonomskih i političkih zvaničnika, finansijska stabilnost u evrozoni za sada nije ugrožena.