“Vesti su postale mnogo pozitivinije poslednjih nedelja” tako da tekuća godina “neće biti fantastična, ali će biti mnogo bolja nego što smo strahovali”, rekla je Lagard na Svetskom ekonomskom froumu u Davosu.

Tržišta rada, posebno u Evropi, nikad nisu bila tako dinamična sa brojem nezaposlenih na najnižem nivou u poslednjih 20 godina, rekla je ona.

Ona se posebno osvrnula na Nemačku, prvu ekonomiju u Evropi koja će, po izjavi nemačkog kancelara Olafa Šolca u intervjuu Blumbergu, kako izgleda, izbeći recesiju 2023. godine, uprkos i dalje napetoj situaciju zbog energetske krize.

Nemačka, pogodjena inflacijom koja povećava troškove proizvodnje industrije – motora njene privrede, izgleda podnosi to bolje nego što se očekivalo zahvaljujući snažnoj potrošnji i znatnoj javnoj pomoči.

Evropska komisija, s druge strane, predvidja smanjenje BDP-a evro zone, kao i cele EU u poslednjem tromesečju 2022. i u prva tri meseca 2023. godine, a potom oporavak.

Lagard je ukazala na previsoku inflaciju, iako je rast cena usporio posle vrhunca od više od 10 odsto u oktobru.

“Centralna banka je rešena da vrati inflaciju (na svoj cilj) od dva odsto u dogledno vreme” , rekla je Lagard i dodala da banka preduzima sve moguće mere da to postigne.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *