Oporavak privrede je u stalnom porastu ali bi delta soj virusa mogao da „odloži potpuno otvaranje“, rekla je Lagard novinarima.

Evropska centralna banka danas je povećala prognozu rasta BDP-a u 19 zemalja evropzone za 2021. godinu u kontekstu privrednog oporavka posle pandemije, i ocenila da je rast cena ipak privremen.

Ta monetarna institucija predvidja privredni rast od pet odsto u 2021. godini, u odnosu na 4,6 odsto koliko je bilo prognozirano prilikom poslednje objave u junu. Banka takodje očekuje u 2021. godini inflaciju od 2,2 odsto u odnosu na 1,9 odsto koliko je prognozirano u junu. Taj rast će, prema tome, preći srednjoročni cilj institucije od dva odsto inflaciije.

Medjutim, rast cena je „uglavnom privremen“ rekla je Lagard, dodajući da ona nazire i znake koji ukazuju da bi rast cena mogao da bude trajniji.

Prema banci inflacija bi trebalo da uspori 2022. godine na 1,7 odsto, a zatim na 1,5 odsto 2023.

Uz takve privredne pokazatelje ECB je danas odlučila da blago ublaži svoje mere za vanrednu podršku privredi uvedene početkom zdravstvene krize a koje su se odnosile na otkup duga.

„Oporavak se zasniva na uspehu kampanje vakcinacije u Evropi što je omogućilo znatno ponovno otvaranje privrede“, rekla je Lagard.

Stručnjaci ECB su malo smanjili, sa 4,7 na 4,6 odsto, svoje predvidjanje privrednog rastra za 2022. godinu i ostavili nepromenjeno na 2,1 odsto predvidjanja rasta za 2023.

Skok inflacije se objašnjava porastom cena nafte i pritisaka na troškove koji proizilaze iz privremenih nestašica materijala i opreme, rekla je Lagard ali je i dodala da bi trebalo te nestašice da se savladaju u prvom polugodištu 2022. godine.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.