“Umesto priznanja, ovde čujemo negiranje. Ovde se zaista suočavamo sa negiranjem čovečnosti… Ako mogu da pitam – gde se pominje nasilje u rezoluciji? Kako će ga to potaknuti? Jer se neko konačno suprotstavio revizionizmu”, kazao je Lagumdžija, koji je odlučio da se obrati na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN-a, posle govora otpravnika poslova Srbije pri UN-u Saše Marta.

On je, obraćajući se Martu, rekao da blizina Srbije u BiH izaziva nestabilnost.

“I konačno, vaša blizina mojoj državi izaziva nestabilnosti. Vi ste bili deo sukoba kao i mi što smo bili, deo ste i Dejtonskog mirovnog sporazuma, stoga morate poštovati suverenitet”, naveo je Lagumdžija.

On je još jednom pozvao ambasadore zemalja članica UN-a da podrže rezoluciju o Srebrenici, navodeći da, kako se genocid nikad više ne bi ponovio,kao i da “kultura sećanja na žrtve genocida u Srebrenici ne sme biti kultura negiranja”.

Obraćanje Lagumdžije u Savetu bezbednosti usledilo je nakon što je predstavnik Srbije naveo da za predlaganje rezolucije o Srebrenici nije bilo saglasnosti svih strana u BiH, odnosno odluke Predsedništva BiH, te da ta rezolucija neće doprineti stabilnosti BiH.