Vučićev kabinet je danas najavio da će se on sutra u Predsedništvu Srbije sastati sa Lajčakom, a potom će uslediti trojni sastanak Vučić-Lajčak-Eskobar.

U pregovorima Beograda i Prištine prošle nedelje nije postignut dogovor o registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su se saglasili da se razgovori nastave.

Kurti i Vučić su bili pozvani u Brisel posle tenzija na severu Kosova krajem jula, kada su kosovski Srbi postavili barikade u znak nezadovoljstva zbog najave početka primene odluke Vlade Kosova o slobodi kretanja, odnosno o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Barikade su uklonjene pošto je vlada Kosova odložila sprovođenje odluke za 1. septembar.

Posle neuspešnih pregovora, usledila je pojačana diplomatska aktivnost EU i SAD kako bi bio postignut dogovor pre 1. septembra.

Lajčak i Eskobar su se danas u Prištini sastali s najvišim zvaničnicima Kosova i liderima opozicionih stranaka, a ranije je najavljen i sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu.