Posle nenajavljenog sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, koji je trajao oko dva sata, Lajčak je novinarima ispred kosovske vlade rekao da su u toku konsultacije iz oblasti energetike i da Brisel ne želi da dođe do oduzimanja licence Elektroseveru, kompaniji u vlasništvu Srbije, osnovanoj prema kosovskom zakonu.

“U ponedeljak smo u Brisel pozvali sve učesnike, kao što su Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) i Elektrosever, i proveli smo dan razgovarajući o situaciji. Bilo mi je važno da zaključke rasprave donesem premijeru (Kurtiju) i da razgovaramo o daljem putu. U ponedeljak ću biti u Beogradu sa istim ciljem i dnevnim redom. Želim da pronađem rešenje”, kazao je Lajčak.

Lajčak je naveo da je njegov današnji sastanak sa Kurtijem “bio deo redovne komunikacije”, prenosi KoSSev pisanje prištinskog lista Koha.

“Postojala su dva pitanja. Prvi je bio put ka normalizaciji i nastavak diskusija koje smo nedavno započeli, a koje su nastavljene intervencijom predsednika (Francuske Emanuela) Makrona i kancelara (Nemačke Olafa) Šolca i uključivanjem (državnog sekretara SAD Entonija) Blinkena. Razgovarali smo o sledećim koracima. Druga tema je bila energija i registarske tablice”, rekao je Lajčak.

Kurtijev kabinet je saopštio da je kosovski premijer sa Lajčakom razgovarao o aktuelnim pitanjima i o “neophodnosti sprovođenja energetskog sporazuma koji će na kraju dovesti do plaćanja struje na Severu Kosova”.

Kurti je ponovio da Kosovo “ostaje posvećeno opštem okviru pravno obavezujućeg sporazuma, koji donosi punu normalizaciju, jer je zasnovan na uzajamnom priznanju”, navodi se u saopštenju.

Lajčak se danas u Prištini sreo i sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem, glavnim pregovaračem Kosova u dijalogu Beograda i Prištine.