“Bio sam domaćin sastanka dijaloga o putu napred oko ‘pitanja dinara’ koji je dao dovoljno prostora da dve strane objasne svoje stavove. Završio se predstavljanjem kompromisnog dokumenta u nastojanju da se premoste razlike”, napisao je Lajčak na svom nalogu na mreži X posle sastanka.

U Briselu je danas Lajčak bio domaćin šeste runde dijaloga posvećene zabrani upotrebe dinara na Kosovu. Na trojnom sastanku je delegaciju Srbije predvodio direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković a kosovsku stranu glavni pregovarač Besnik Bisljimi (Bislimi).

Lajčak je dodao da će biti domaćin narednog sastanaka pošto bude primio “konstruktivne komentare”.

Petković je posle sastanka u Briselu rekao novinarima da su razgovori bili teški, da je dobro što su bili direktni i da će naredna runda dijaloga biti održana 13. maja.

On je rekao da je srpska strana bila konstruktivna i iznela predloge a da sa kosovske strane ne postoji politička volja da se problemi rešavaju.

Glavni kosovski pregovarač Bisljimi je rekao danas, posle nove runde dijaloga u Briselu da Srbija ima “zabrinjavajuće stavove” po pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i transfera finansijskih sredstava u dinarima na Kosovo.