Posle sastanka Lajčaka i predstavnika SAD, Francuske, Nemačke i Italije sa Vučićem, Lajčak je rekao da je razgovor bio “veoma intenzivan i težak, ali iskren i otvoren”.

“Rezultat je da smo ohrabreni. Predsednik Vučić je demonstrirao odgovoran pristup i spremnost da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije. Za nas, puna primena dogovora o Zajednici srpskih opština je ključni element za stabilnost”, kazao je Lajčak.

Naveo je da EU, SAD, Francuska, Nemačka i Italija “ostaju uvereni” da je francusko-nemački plan za Kosovo, koji je predstavljen u septembru i o kojem su danas razgovarali, “najbolji način za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i za evropsku integraciju regiona”.

“Naš rad će biti nastavljen bez odlaganja”, dodao je Lajčak.

Vučić je danas razgovarao sa Lajčakom, specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, spoljnopolitičkim savetnicima francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, i diplomatskim savetnikom premijerke Italije Frančeskom Talom.

Oni su ranije danas u Prištini razgovarali sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, posle čega je Lajčak izjavio da je evropsko-američki tim od kosovskog premijera “očekivao veće razumevanje” za evropski (francusko-nemački) predlog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.