„Vlada Rusije mora da se izvini nama i jevrejskom narodu“, rekao Lapid pošto je kritikovao Rusiju za „neoprostive“ izjave svog ruskog kolege Sergeja Lavrova o nacizmu i antisemitizmu, uključujući tvrdnje da je Adolf Hitler bio Jevrejin.

Zbog takvih izjava, u kojima se Jevreji krive za sopstveno ubistvo u holokaustu, ambasador Rusije u Tel Avivu je pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Izraela u Jerusalimu.

Jedan izraelski zvaničnik potvrdio je večeras da je ambasadoru Anatoliju Viktorovu prenet stav Izraela i da je dogovoreno da ne budu objavljeni drugi detalji.

Izjave Lavrova u intervjuu za italijansku televiziju o ruskim tvrdnjama da je cilj invazije na Ukrajinu denacifikacija zemlje i da ona može imati nacističke elemente iako su neke ličnosti, uključujući predsednika, Jevreji, strmoglavi su pad u odnosima dve zemlje, navodi AP.

Izjava je data u vreme kada Izrael nastoji da zauzme oprezan stav izmedju Rusije u Ukrajine i ostane u dobrim odnosima sa Moskvom zbog bezbednosnih potreba na Bliskom istoku.

„Oni pitaju kako nacifikacija postoji ako smo mi Jevreji. Po mom mišljenju Hitler takodje ima jevrejsko poreklo, tako da to ne znači apsolutno ništa“, rekao je Lavrov i dodao da se već neko vreme od Jevreja može čuti da su najveći antisemiti bili Jevreji.

Lapid je na tu izjavu reagovao vrlo oštro, označivši je „neoprostivomm skandaloznom i užasnom istorijskom greškom“.

„Jevreji nisu ubijali sebe u holokaustu. Najniži nivo rasizma protiv Jevreja je optuživanje samih Jevreja za antisemitizam“, rekao je Lapid, sin preživelog u holokaustu.

Premijer Izraela Naftali Benet, koji je inače odmerenije kritikovao rusku invaziju, takodje je osudio izjave Lavrova.

„Njegove reči su neistina i njihova namera je pogrešna. Korišćenje holokuasta jevrejskog naroda kao političkog sredstva mora odmah prestati“, rekao je Benet.

Memorijlani centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu je izjave šefa diplomatije Rusije ocenio kao apsurdnu, opasnu zabludu koja zaslužuje osudu.

„Lavrov propagira inverziju holokausta – pretvarajući žrtve u zločince na osnovi promovisanja potpuno neosnovane tvrdnje da je Hitler bio jevrejskog porekla“, navedeno je u saopštenju.

Uz to se dodaje da je „isto tako ozbiljno nazivanje Ukrajinaca uopšte i predsednika (Volodimira) Zelenskog posebno, nacistima“ te da to „izmedju ostalog jeste iskrivljavanje istorije i uvreda za žrtve nacizma“.

Izrael je osnovan posle holokausta i postao je utočište za Jevreje iz celog sveta. Ta zemlja je u centru nastojanja da se očuva sećanje na holokaust i vodi borba protiv antisemitizma.

Ta nastojanja se medjutim ponekad sukobljavaju sa drugim nacinalnim isteresima, a ovog puta zbog prisustva Rusije u susednoj Siriji u kojoj izraelska vojska napada neprijateljske mete i mora da saradjuje sa Moskvom kako ne bi došlo do sukoba.

To je izmedju ostalog navelo Izrael da ne kritikuje previše rat u Ukrajini.