Povelje Novog Pazara, povodom 562. godine osnivanja grada, dobili su direktor TV “Hajat” iz Sarajeva Elvir Švrakić za “afirmaciju Novog Pazara u inostranstvu”, oftalmolog Igor Kovačević iz Beograda za “iskazanu humanost i pomoć u lečenju pacijenata iz ovog grada”. To priznanje pripalo je i posthumno, Rizahu Trtovcu, jednom od prvih defektologa u gradu, za rad sa decom ometenom u razvoju.

Plakete Novog Pazara uručene su novinarki Slađani Novosel (za doprinos novinarstvu), Semihi Kačar (za izuzetan doprinos razvoju ljudskih prava), Ljiljani Kostić (za dugogodišnji humanitarni rad) i Mukadesu Kašović (za iskazanu humanost i hrabrost).

Novosel, novinarka i urednica Danasa, poručila je da ju je priznanje iznenadilo, te da je, iako je pripalo njoj, dodeljeno i svim ostalim koleginicama i kolegama.

“Svoju karijeru sam počela ovde, odavde je gradila i gradim, a najveći deo karijere sam gradila u teškim, uzburkanim vremenima, kada su šibali vetrovi svih boja, jačina i namera, kada je reč postala jeftina, laka, izgubila svaku težinu i kada najdobronamernija reč dobija pogrešan smer i izaziva gorčinu”, istakla je Novosel.

Predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar kazala je da tim priznanjem pružena podrška svim ljudima koji rade na polju ljudskih prava.

“Iako nije prvo, ovo mi najdraže priznanje i mnogo mi znači jer je od Grada Novog Pazara. Velika mi je čast, obaveza i odgovornost, ne samo moja, već i onih koji priznanja daju. Nadam se da ćemo zajednički raditi na unapređenju ljudskih prava i stvaranju kvalitetnije života građana Novog Pazara”, rekla je Kačar.

Direktorka Crvenog krsta Novi Pazar Ljiljana Kostić poručila je da priznanje nije očekivala, ali da joj je čast jer ga je dobila.

“Svim građanima čestitam Dan grada, želim da ga čuvamo, da ulažemo u njega i da naš Novi Pazar bude još lepši i bolji za buduće generacije”, izjavila je ona.

Kašović, koji je priznanje dobio jer je, tokom nedavnih poplava, iz nabujale Trnavice spasio sugrađanina, kratko se zahvalio na ukazanoj časti.

Dan Novog Pazara se obeležava 20. aprila, u znak sećanja na taj dan 1461. godine kada se ime ovog grada prvi put pominje u jednom dubrovačkom dokumentu.

Ove godine, Dan grada obeležen je brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama, a u petak veče će biti organizovan i koncert Aleksandre Prijović.