Obraćajući se izaslanicima na samitu Arapske lige u Kairu Lavrov je sinoć rekao da je Moskva odlučna da pomogne Ukrajincima da se „oslobode tereta apsolutno neprihvatljivog režima“.

Lavrov je optužio Kijev i „njegove zapadne saveznike“ da šire propagandu koja ima za cilj da osigura da Ukrajina „postane večiti neprijatelj Rusije“.

„Ruski i ukrajinski narod bi nastavili da žive zajedno, mi ćemo svakako pomoći ukrajinskom narodu da se oslobodi režima koji je apsolutno antinarodni i antiistorijski“, rekao je on.

Izjava Lavrova je u oštroj suprotnosti sa navodima Kremlja na početku rata, kada su ruski zvaničnici više puta isticali da ne žele da zbace vladu Zelenskog.

Lavrov je rekao da je Rusija bila spremna da pregovara o sporazumu o okončanju neprijateljstava u martu kada je Kijev promenio kurs i objavio svoju nameru da pobedi Rusiju na bojnom polju.

On je dodao da je Zapad ohrabrio Ukrajinu da nastavi da se bori.

„Zapad insistira na tome da Ukrajina ne sme da započne pregovore dok Rusija ne bude poražena na bojnom polju“, rekao je Lavrov.

Još nema informacija kada će se nastaviti isporuke žitarica nakon što su Rusija i Ukrajina potpisale identične sporazume sa Ujedinjenim nacijama i Turskom u petak u Istanbulu.