U danas objavljenom intervjuu za agenciju TASS, Lavrov je rekao da Zapad “neprestano ističe neodgovorne spekulacije” da je Rusija veoma blizu upotrebe nuklearnog oružja protiv Ukrajine.

“Politički kurs Zapada, koji je usmeren na potpuno obuzdavanje Rusije, izuzetno je opasan. On nosi rizike direktnog oružanog sukoba nuklearnih sila”, kazao je Lavrov.

Naveo je da predlozi Rusije “o demilitarizaciji i denacifikaciji” teritorija pod kontrolom Kijeva i o “eliminaciji bezbednosnih pretnji koje odatle dolaze” treba da budu prihvaćeni “na prijateljski način”, a da će se ruska vojska u suprotnom “pozabaviti tim pitanjem”.

Lavrov je rekao i da Rusija više ne planira da pokreće zajedničke projekte sa Evropskom unijom budući da Zapad “efektivno vodi hibridni rat” protiv Moskve.

“Ubrzo nakon što je pokrenuta specijalna vojna operacija (Rusije u Ukrajini), Brisel je krenuo stopama SAD i NATO-a kako bi vodio hibridni rat protiv nas. Šef evropske diplomatije Žozep Borel bio je jedan od prvih koji je pozvao na poraz Rusije na bojnom polju”, kazao je Lavrov.

Naveo je da “sa takvim partnerima više neće biti uobičajenog posla” i dodao da Rusija “ne namerava ni da kuca na zatvorena vrata ni da pokreće bilo kakve zajedničke projekte”.