Lazović je rekao da bi usvajanje dopuna tog zakona o čemu poslanici danas raspravljaju, moglo da ograniči migracije stanovništva koje su, po njegovim rečima, dovele do toga da izborna volja građana u Beogradu bude promenjena.

“To je jedan od najvećih problema u prethodnom izbornom procesu. Na to smo upozoravali i mi i sve posmatračke misije, CRTA posebno”, kazao je Lazović. {video1}

Ocenio je da bi usvajanje dopuna zakona predstavljalo uspeh, ali ne i pobedu u borbi za unapređenje izbornih uslova.

“Ovo je značajan korak ali daleko od toga da je sve u redu, da je neka pobeda. Na putu ka menjanju izbornih uslova ima još puno stvari koje moramo uraditi da bi izborni uslovi bili fer i pošteni ali kad se nalazimo u ovako velikoj krizi moramo biti zadovoljni što je barem jedan pomak načinjen”, kazao je poslanik ZLF.{image2}

Lazović je dodao da je “vlast naterana” na usvajanje dopuna zakona “argumentima koji su čvrsti kao stena” ali i pritiskom građana koji su “mesecima iskazivali nezadovoljstvo na ulicama” i “međunarodnom podrškom da se promene skandalozni izborni uslovi u Srbiji”.

“Ovo je korak u dobrom pravcu za sve oni koji su zabrinuti za demokratiju u Srbiji”, rekao je Lazović i dodao da će nastaviti da insistira na formiranju Komisije za birački spisak koja bi imala adekvatna ovlašćenja.

Lazović je rekao i da nije zadovoljan radom medija koji i dalje ignorišu aktivnosti opozicije.

Rekao je da naročito RTS treba da prati akivnosti svih stranaka i mimo izborne kampanje, i najavio da će opozicija nastaviti da se bori za slobodne medije.