On je reagovao povodom izjava Aleksandra Vučića u kojima je na uvredljiv način pokušavo da umanji značaj izveštaja organizacije Fridom haus u kojoj je Srbija ocenjena kao balkanska država koja je u najvećoj meri nazadovala u oblasti sprovodjenja demokratskih reformi.

Kako je preneo pokret Ne davimo Beograd, Vučić je govoreći o ovom izveštaju rekao da je on „kao da je pisao neki niži činovnik, nepismeni iz koalicije ‘Moramo'“.

„Odgovorni državnici na kritiku odgovaraju konkretnim rešenjima kako da se unaprede oblasti koje nisu na zadovoljavajućem nivou, a Aleksandar Vučić uvredama i omalovažavanjem. I na ovaj način on potvrdjuje pisanje Fridom hausa o tome da je u Srbiji na vlasti autoritarni režim koji vlada političkim represijama“, istakao je Lazović.

Ne davimo Beograd i koalicija MORAMO, poručili su predsedniku da u ovim organizacijama ne postoje viši i niži činovnici, posebno ne nepismeni i pozvali ga još jednom da proveri diplome i testira pismenost članova svoje stranke.

„Svojim odnosom prema obrazovanju, ova stranka je dovela do toga da svaki treći učenik u Srbiji bude funkcionalno nepismen, jer pismenost nije preporuka za državne funkcije. Ove uvrede za nas samo znače da smo na dobrom putu“, naveo je Lazović .

Na osnovu izveštaja Fridom hausa Srbija treću godinu zaredom ne spada u kategoriju demokratskih država – već medju hibridne režime u kojima je, vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene u kojoj se sprovodi politička represija.