Kako prenosi Kineska medijska grupa, on je rekao da je Kina spremna da radi sa EU na održanju korektnog pozicioniranja sveobuhvatnog strateškog partnerstva, traženju zajedničkog jezika, jačanju međusobne saradnje i multilateralne koordinacije.

“To čini odnose Kine i EU stabilnijim, konstruktivnijim i korisnijim, i daje veći doprinos prosperitetu, stabilnosti i razvoju evroazijskog kontinenta i sveta u celini. Kina se protivi kršenju osnovnih normi tržišne ekonomije i protivi se politizovanju ekonomskih i trgovinskih pitanja ili preopterećenju koncepta bezbednosti”, rekao je.

Dve strane su se složile da nastave da obezbeđuju uspeh institucionalnih dijaloga na svim poljima i nivoima, ostanu posvećene otvorenosti i obostranim interesima, obezbede fer i nediskriminatorno poslovno okruženje za međusobne kompanije i na odgovarajući način reše razlike kroz dijalog i konsultacije, navodi se.

Dve strane će produbiti saradnju na polju ekonomije i trgovine, zelenog razvoja, geografskih indikacija i prava intelektualne svojine, dobro koristiti mehanizme dijaloga o kontroli izvoza, istražiti uspostavljanje mehanizma ranog upozoravanja za ključne sirovine i izgraditi stabilno partnerstvo u lancu snabdevanja, dodaje CMG.