Otvaranje je samostabilni izbor za postizanje razvoja, a vrata će se otvarati sve šire, rekao je Li na šestom video dijalogu okruglog stola 1+6.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), tokom jučerašnjeg dijaloga Li je istakao da je ove godine 20. godišnjica učlanjenja Kine u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO).

U proteklih 20 godina, striktno se pridržavamo pravila i iskreno ispunjavamo svoja obećanja, što ne koristi samo sopstvenom razvoju, već i svetu, rekao je.

Li je dodao da se Kina pridržava ravnomernog razvoja izvoza i uvoza i ne teži namerno trgovinskom suficitu, kao i da se obim uvoza povećava iz godine u godinu pa je Kina drugo najveće svetsko uvozno tržište već 12 godina zaredom.

Prema njegovim rečima, Kina aktivno učestvuje u regionalnoj ekonomskoj saradnji i promoviše stupanje na snagu Regionalnog sveobuhvatnog sporazuma o ekonomskom partnerstvu (RCEP) početkom sledeće godine.

Ovo je najnaseljenija zona slobodne trgovine na svetu sa najvećim ekonomskim i trgovinskim obimom i najvećim potencijalom za razvoj. To će dodati novi zamah regionalnom otvaranju i ekonomskom oporavku, rekao je Li Kećijang.

Prema njegovim rečima Kina se uporedila sa medjunarodnim visokim standardima ekonomskih i trgovinskih pravila i prijavila se za pridruživanje Sveobuhvatnom i progresivnom transpacifičkom partnerskom sporazumu (CPTPP) i Sporazumu o partnerstvu u digitalnoj ekonomiji (DEPA).

“Nastavićemo sve šire otvaranje na visokom nivou prema spoljnom svetu, kako bi svet mogao da podeli nove razvojne mogućnosti Kine”, podvukao je Li Kećijang, prenosi CMG.