Oko 195.000 Libanaca registrovano je za današnje glasanje, a u Libanu će se izbori održati 15. maja.

Danas glasaju su mnogi Libanci koji su pobegli iz te zemlje u protekle dve godine zbog velike ekonomske krize.

Za krizu se krivi decenijska korupcija i loše upravljanje političke klase koja vlada tom malom mediteranskom zemljom od kraja gradjanskog rata 1990. godine.

Parlamentarni izbori u Libanu održavaju se svake četvrte godine i prethodno se glasalo 2018,kada je većinu poslaničkih mandata osvojio moćni proiranski Hezbolah i njegovi saveznici.

Glasa se za parlament sa 128 članova, prvi put od početka ekonomske i finansijske krize u oktobru 2019. godine koja je dovela do protesta širom Libana.

To su takodje prvi izbori od razorne eksplozije u avgustu 2020. godine u bejrutskoj luci, kada je poginulo više od 200 ljudi,a na hiljade ih je povredjeno i pričinjena velika šteta u glavnom gradu.

Ne očekuju se velike promene posle izbora jer su glavne političke partije i političari ostali snažni uoči glasanja, a opozicija je podeljena.

Glavne prozapadne stranke se ipak nadaju da će lišiti Hezbolah parlamentarne većine.

Ove godine se glasa pošto je sunitski lider, bivši premijer Saad Hariri, odlučio da se više ne bavi politikom, pa je upozoreno da bi to moglo pomoći sunitskim saveznicima Hezbolaha da osvoje više mandata.

Lokalni mediji javljaju da se Hariri našao pod pritiskom Saudijske Arabije da ubedi svoje pristalice da glasaju kako bi sprečili da Hezbolah iskoristi vakuum. Saudijska Arabija i Hezbolah koji ima podršku Irana su regionalni rivali.

Danas se glasa na 192 biračka mesta širom sveta, uglavnom u libanskim diplomatskim misijama.

U petak je u muslimanskim i arapskim zemljama glasalo 59,45 odsto od 30.929 registrovanih birača, rekao je ministar spoljnih poslov Abdalah Buhabib.

Libanski parlament je jednako podeljen izmedju muslimana i hrišćana.

Novi parlament će izabrati novog predsednika Libana po okončanju mandata sadašnjeg predsednika Mišela Auna.

Posle objavljivanja zvaničnih rezultata glasanja od naredne nedelje premijer Nadžib Mikati će predvoditi prelaznu vladu dok predsednik ne pozove na konsultacije sa poslanicima kako bi se imenovao novi premijer.

Mikati koji se nije kandidovao za poslanika bi mogao ponovo biti izabran.

Na osnovu sistema podele vlasti u Libanu predsednik je maronitski katolik, premijer je sunit, a predsednik parlamenta šiit.

Ministarske funkcije su takodje jednako podelje izmedju muslimana i hrišćana.

Više od 70 odsto od šest miliona stanovnika Libana, uključujući million sirijskih izbeglica živi sada u siromaštvu zbog ekonomske krize koju je Svetska banka označila najgorom u svetu od sredine 19. veka.

Zbog krize je desetine hiljada Libanaca ostalo bez posla i libanska funta je izgubila više od 90 odsto svoje vrednosti od početka krize.