Inostrani stručnjaci kažu da je ogroman broj žrtava, čija tela svakodnevno izbacuje more, posledica pucanja brana koje je 1970-ih godina gradila nekadašnja jugoslovenska kompanija Hidrotehnika, koja i dalje posluje u Beogradu, piše BBC.

Libijske vlasti otvorile su istragu rušenja dve brane koje su izazvale razorne poplave u sredozemnom gradu Derni, posle jakih kiša, prenosi agencija AP.

Državni tužilac Libije al Sedik al Sour rekao je da će tužilaštvo istražiti rušenje dve brane koje su izgrađene 1970-ih, a istražiće i izdvajanje sredstava za njihovo održavanje.

On je rekao da će tužioci istražiti lokalne vlasti u gradu Derni, kao i prethodne vlade.

“Dajem uveravanja građanima da ko god je napravio grešku nemara, da će tužioci svakako preduzeti oštre mere, podići krivičnu prijavu i poslati ga na sud”, rekao je on u Derni kasno sinoć.

Lokalni zvaničnici su upozorili građane da stiže oluja prošle subote i naredili im da napuste priobalne oblasti Derne, strahujući od naleta vode s mora. Ali nije bilo upozorenja na brane, koje su se srušile rano u ponedeljak kada je većina ljudi spavala.

Stručnjaci iz Srbije koji su radili na izgradnji brana u Libiji 1970-ih godina, međutim, veruju da kvalitet ne bi trebalo dovoditi u pitanje, i da je do rušenja pre došlo zbog neadekvatnog održavanja, piše BBC na srpskom.

 

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *