To je, primećuje Asošiejted pres (AP), redak primer saopštenja koje zajednički potpisuju Demokratska i Republikanska stranka SAD.

Gerškovič je prvi novinar koji je u Rusiji uhapšen zbog navodne špijunaže nakon završetka Hladnog rata, i SAD traže da se njegovo, kako tvrde, nezakonito pritvaranje smesta okonča.

“Snažno osuđujemo nepravično pritvaranje američkog državljanina i izveštača Vol strit džornala Evana Gerškoviča, i tražimo da se ovaj međunarodno poznat i poštovan nezavisni novinar smesta oslobodi”, saopštili su Šumer, kao lider senatske demokratske većine i Mekonel, lider senatske republikanske manjine.

Prema njihovim navodima, Gerškovič je bio akreditovan pri ruskom ministarstvu spoljnih poslova da radi kao novinar u Rusiji, a “ruske vlasti nisu predstavile nikakav kredibilan dokaz koji bi potkrepio njihove isfabrikovane optužbe”.

“Da budemo vrlo pravilno shvaćeni: novinarstvo nije zločin”, napisali su Šumer i Mekonel. Takođe su zatražili da Rusija pusti na slobodu još jednog uhapšenog Amerikanca Pola Vilena (Paul Wheelan).

Gerškovič (31) uhapšen je prošlog meseca i smeštan u zatvor u Moskvi. On je sin emigranata iz Sovjetskog Saveza, i odrastao je u Prinstonu u Nju Džerziju u SAD, gde su kod kuće govorili na ruskom.

Ruski bezbednjaci tvrde da je on pokušao da pribavi poverljive informacije o jednoj ruskoj fabrici oružja.

Predsednik SAD Džozef Bajden je prošlog petka rekao da je njegova poruka Rusiji: “Pustite ga”.

Vol strit džornal odlučno odbacuje sve optužbe na račun Gerškoviča i traži njegovo oslobađanje.

Povodom njegovog pritvaranja juče su se u Moskvi sastali američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi (Lynne T. Tracy) i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.