Predsednik DPK Memlji Krasnići izjavio je da nema razloga da ga premijer Aljbin Kurti poziva na sastanke zbog, kako je rekao, “tehničkih pitanja dijaloga sa Srbijom”.

Krasnići je u video-poruci rekao da će biti prisutan kada se bude konkretno razgovaralo o konačnom sporazumu Kosova i Srbije i poziv Kurtija za sutrašnji sastanak je nazvao “neozbiljnim”.

“Premijeru, uopšte me nije iznenadio neozbiljan način poziva na sastanak u petak, koji je došao bez sadržaja, bez dnevnog reda i bez protokola. Preko mejla smo razumeli da je reč o dijalogu Kosovo-Srbija. Nemate razloga da nas pozivate na sastanke zbog tehničkih pitanja. A kada budete imali konkretnu diskusiju o konačnom sporazumu, mi ćemo biti tamo”, izjavio je Krasnići.

On je rekao da Kurti na svom stolu ima dokument koji nude međunarodni partneri za “normalizaciju odnosa između dve zemlje”, ali prema rečima Krasnićija, Kurti to ne pokazuje.

“Tu činjenicu krijete od institucija i građana. Ne pokazujete svoj stav o velikim temama. Morate se uozbiljiti. Skupština Kosova je adresa naroda. Za rasprave o kojima ste čekali da razgovarate u petak, čekamo vas u Skupštini”, dodao je on.

Politička portparolkaa DSK, Sibel Halimi, rekla je danas da šef izvršne vlasti treba da podnosi izveštaje samo Skupštini Kosova i da će DSK tu ponoviti svoje stavove.

“O temi dijaloga (sa Srbijom), premijer Kosova treba da izveštava samo Skupštinu Kosova. Tamo će DSK ponoviti svoje stavove. Ovo je bio i dogovor lidera sa preliminarnog sastanka. Za DSK, konačni sporazum sa Srbijom bi trebalo da se odnosi samo na međusobno priznanje”, rekla je ona.

Poziv za sastanak je prihvatio samo predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj.