Posle video sastanka lidera članica G7, Šolc je novinarima u Berlinu rekao da nije zamišljeno da nova klimatska grupa bude inicijativa G-7, već “globalni poduhvat”, prenosi Asošiejted pres.

“Sa klimatskim klubom i socijalno pravednom tranzicijom naših industrija ka ugljeničnoj neutralnosti, mi dajemo važan doprinos postizanju globalnih klimatskih ciljeva”, rekao je kancelar Nemačke, predsedavajuće G7 do kraja godine, kada će je zameniti Japan.

Cilj novog klimatskog kluba je da podrži brzu i ambicioznu primenu Pariskog sporazuma o klimi, koji nastoji da ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa.

Klub će raditi na ubrzavanju industrijske tranzicije na čistije oblike energije i na daljem razvoju mera za smanjenje emisija štetnih gasova, saopštila je nemačka vlada.

Lideri G7 su danas odlučili i da uspostave platformu za koordinaciju finansijske pomoći Ukrajini, u kojoj će učestvovati međunarodne finansijske institucije i drugi partneri, kazao je Šolc, prenosi Frans pres.

On je uporedio obnovu Ukrajine sa obnovom Evrope posle Drugog svetskog rata, na osnovu Maršalovog plana SAD.

Još jedna konferencija za podršku Ukrajini, posvećena hitnoj pomoći i dugoročnoj obnovi te zemlje, biće održana sutra u Parizu.