“Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

Oni još ohrabruju Kinu da podrži sveobuhvatan, pravedan i trajni mir zasnovan na teritorijalnom integritetu i principima i ciljevima Povelje UN, što uključuje direktne razgovore sa Ukrajinom.

Ali lideri su izrazili “ozbiljnu zabrinutost” zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, gde Peking širi svoje vojno prisustvo i preti da će upotrebiti silu kako bi vratio Tajvan pod svoju upravu.

Oni su pozvali na mirno rešavanje kineskih zahteva prema Tajvanu, koji su ostali nerešeni otkako su komunisti preuzeli vlast na kineskom kopnu 1949. godine.

“Naši politički pristupi nisu osmišljeni da naškode Kini niti nastojimo da osujetimo ekonomski napredak i razvoj Kine”, navodi se u saopštenju.

Kineski zvaničnici su reagovali na različite izjave G7 o ekonomskoj prinudi i drugim pitanjima optužujući SAD i druge članove za licemerje.

Državna novinska agencija Sinhua objavila je u petak oštar uvodnik opisujući takve optužbe kao “lov na veštice”, maltretiranje i “pritisak supersile”.

Zelenski u Hirošimi razgovarao sa premijerima Indije, Velike Britanije i Italije
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se sa premijerima Indije, Velike Britanije i Italije po dolasku u Japan gde će prisustvovati samitu lidera G7 i drugih pozvanih država.

Indijski premijer Narendra Modi objavio je na svom tviter nalogu fotografiju sastanka sa ukrajinskim predsednikom.
Zelenski sastao se sastao i britanskim premijerom Rišijem Sunakom na marginama samita Grupe sedam u Hirošimi.

“Srdačno su se zagrlili na sastanku i seli jedno pored drugog da bi se uključili u diskusiju pre nego što su mediji izašli”, prenosi Rojters.

Zelenski se po dolasku sastao i sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

Savetnik Bele kuće za Nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da će Zelenski i predsednik SAD Džozef Bajden razgovarati na samitu.

Zelenski je pre toga završio turneju po nekoliko evropskih zemalja.

Lideri G7 pozvali su Zelenskog na samit na kome donose odluku o pooštravanju sankcija Rusiji kako bi promenili kurs njenog rata u Ukrajini.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *