Pijaca u selu Pašin u pakistanskoj jugozapadnoj provinciji Beludžistan je prva od šest koje će biti izgrađene duž pakistansko-iranske granice. Izgradnja pograničnih pijaca je bila dogovorena sporazumom još 2012. godine.

Pakistanski premijer Šahbaz Šarif i iranski predsednik Ebrahim Raisi su danas otvorili i dalekovod koji će nekim od udaljenih pakistanskih regiona obezbediti snabdevanje strujom iz Irana.

Šarif je izjavio da će Pakistan dati sve od sebe da poboljša bezbednost duž zajedničke granice i da su se obe strane složile da unaprede trgovinske i ekonomske veze.

On je pozvao Raisija da poseti Pakistan.

Odnosi Irana i Pakistana su napeti zbog napada pakistanskih separatista duž granice gde male oružane separatističke grupe dugo vode pobunu za nezavisnost Beludžistana.

Ekstremisti tokom poslednjih godina gađaju i pogranične oblasti Irana povećavajući trvenja između te dve zemlje.

Ovo je prva poseta visokog zvabičnika Irana Pakistanu od 2013. godine, kada su dve države potpisale sporazum kojim se Pakistanu dozvoljava uvoz iranskog gasa uprkos protivljenju SAD. Taj sporazum nije sprovden zbog američkih sankcija Iranu.

Pakistan ima bliske veze sa sunitskom Saudijskom Arabijom, ali je pokušao da održi odnose i s pretežno šiitskim Iranom. Rijad i Teheran, dugogodišnji rivali, obnovili su veze ove godine sporazumom uz posredovanje Kine.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *