Čović je posle sastanka lidera HDZ BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i probosanske koalicije “Trojka”, naveo da će radne grupe nastaviti raditi na usaglašavanju.

“Žao mi je što nismo napravili ovaj iskorak. Evidentno je da se nismo usaglasili, ali ostaje nada da ćemo na nekom od narednih sastanaka približiti stavove”, rekao je on na konferenciji za novinare posle sastanka.

Čović je istakao da HDZ BiH insistira da se Izborni zakon BiH izmeni tako da bi se onemogućilo da hrvatski član Predsedništva BiH bude izabran većinski glasovima Bošnjaka.

Nermin Nikšić, predsednik SDP-a, jedne od stranaka članica probosanske koalicije “Trojka”, izjavio je da su najbliži dogovoru u vezi sa Zakonom o sprečavanju sukobu interesa.

“Nismo srećni, jer bilo je ranije i boljih vesti. Svesni smo toga, ali nastavljamo dalje. Svaki sledeći kompromis je dobrodošao. Ako se ne dogovorimo, to ne znači da se svađamo, već tražimo rešenje”, kazao je Nikšić.

Lider SNSD i predsednik RS Milorad Dodik rekao je da vladajuća koalicija na državnom nivou i dalje insistira da EU da BiH tačan datum otvaranja pregovora o članstvu.

“Idemo ka tome da 21. marta dobijemo datum pregovora sa EU. Ako ne bude tako, to znači da smo prevareni”, rekao je Dodik.

On smatra da se u narednih desetak dana može postići saglasnost o zakonu o sukobu interesa, dok je u vezi sa Zakonom o Sudu BiH ponovio da SNSD insistira da Apelaciono veće tog suda bude u Banjaluci, čemu se protive protivnici “Trojke”, koji smatraju da sedište treba da bude u Istočnom Sarajevu.

Još je kazao da smatra da Sud BiH treba da deluje samo po zakonima koji je usvojila parlamentarna skupština BiH.

Na taj način, Sud BiH ne bi mogao da deluje po odredbama izmenjenog Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Dodik je rekao da bi se u aprilu trebalo otvoriti i pitanje Zakona o Ustavnom sudu BiH, što bi podrazumevalo izbacivanje stranih sudija iz te pravosudne institucije.

Govoreći o izmenama Izbornog zakona BiH, Dodik je podržao stav HDZ BiH u vezi sa izborom hrvatskog člana Predsedništva BiH u Federaciji BiH, dok je u vezi sa tehničkim izmenama Izbornog zakona, koje se odnose na integritet izbornog procesa, naveo da ne zna šta to znači i da to ne znaju ni međunarodni predstavnici koji na tome insistiraju.

“Ako ovaj nelegalni visoki predstavnik Kristijan Šmit bilo šta uradi, srušio je evropski put BiH. Ako nametne bilo šta, RS istupa iz evropskog procesa i donosi svoje zakone”, naglasio je Dodik.

BiH treba da usvoji Zakon o sukobu interesi i Zakon u sudu BiH da bi Evropska unija krajem marta dala zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu sa tom državom.