U Memorandumu o razumevanju, koji je Vlada potpisala s tom kompanijom, a u koji je list “Nova” imao uvid, srpska vlast je izrazila spremnost da obezbedi sve neophodne dozvole za rudnike i preradu rude litijuma.
Vlada na čijem je čelu Ana Brnabić potpisala je Memorandum o razumevanju sa kompanijom Rio Tinto Minerals Development Limited i Rio sava Exploration doo Beograd. Paraf na ovaj dokument u ime države stavio je tadašnji ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, navodi list.

U memorandumu, koji nije obavezujući, ali koji pokazuje nameru vlasti da saradjuje sa Rio Tintom i da toj kompaniji omogući eksploataciju litijuma u Srbiji, ističe se da su se strane dogovorile oko toga da će obrazovati zajedničku radnu grupu koja bi implementirala i nadgledala ključne aspekte projekta “Jadar”.

Vlada Srbije je, takodje, istakla da je spremna da preduzme mere radi osiguranja efektivne i efikasne koordinacije izmedju različitih organa i institucija u vezi sa postupkom izdavanja dozvola za rudnike i preradu ruda, navodi “Nova”.

//