Španski list navodi da će se premijer Sančes u Beogradu sastati s predsednikom Aleksandrom Vučićem i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem, a posetiće i Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu.

„Iz jasnih razloga“, dodaje španski dnevnik, Sančes „izostavlja put na Kosovo, čiju nezavisnost Španija ne priznaje, isto kao i Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar unutar EU“.

„Madrid, ipak, podržava ‘konstruktivan’ stav u znak podrške dijalogu Beograd-Priština i delovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka“.

„Sančes želi i da osnaži bilateralne i ekonomske veze sa tih pet zemalja“, navodi Periodiko, ističući da su „Srbija i Crna Gora odmakle u pregovorima o članstvu (sa EU)“.

Putovanje španskog premijera u region je „opipljiv dokaz“, ističu zvaničnici vlade u Madridu koje citira Periodiko, i želje da se iskaže značaj bilateralnim političkim, ekonomskim, trgovinskim i istorijskim odnosima.

Kako dodaje ovaj list, premijer Sančes dolazi u region i iz „sentimentalnih razloga“, jer je bio član kabineta Karlosa Vestendorpa, visokog predstavnika UN u BiH između 1997. i 1999. godine.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.