Aktivistkinje Litvanije, uključujući novinarke, advokate i zvaničnike za ljudska prava, organizuju ženske proteste širom zemlje i pozivaju sve žene u svetu da potpišu peticiju kojom apeluju na ruske majke da zaustave rat u Ukrajini.

„Žene najbolje znaju šta znači započeti, nositi i roditi novi život, zato one treba da prestanu da ćute i bar pokušaju da zaustave ovaj krvavi masakr nevinih ljudi, uključujući i decu. U suprotnom, ruke svih žena i naroda Rusije će zauvek biti umrljane krvlju nevinih ljudi“, rekla je Agne Grigaliunijene, jedne od inicijatora peticije i suvlasnica agencije za komunikaciju.

Novinarka Daiva Žeimit-Bilien kaže da ne može da razume zašto ruske majke dozvoljavaju da im deca ginu.

„Na kraju krajeva, to nije ni njihov ni rat njihove dece, to je rat nekolicine ljudi koji su izgubili osećaj za humanost i za koje ljudski život ništa ne vredi“.

Protest, koji su 27. februara organizovale aktivistkinje Litvanke, izazvao je veliko interesovanje: hiljade žena okupilo se u tri najveća grada Vilnjusu, Kaunasu i Klajpedu. Inicijativa se proširila ne samo u Litvaniji već i širom sveta. Poruka podrške Ukrajinkama distribuirana je preko više od 230 medijskih kanala.

Tokom protesta ispred ruske ambasade svirala je ukrajinska himna.