Na konferenciji za novinare, sazvanoj na brzinu, Tras je rekla da će preduzeti korake da “uveri tržišta u fiskalnu disciplinu” britanske vlade tako što će zadržati planirano povećanje poreza na dobit kompanija, umesto njegovog smanjenja koje je obećavala.

Ona je danas smenila Kvasija Kvartenga (Kwasi Kwarteng) sa mesta ministra finansija i na njegovo mesto postavila Džeremija Hanta (Jeremy Hunt), bivšeg šefa diplomatije i ministra zdravlja.

Tras nastoji da “zavede red” posle tronedeljnih previranja na finansijskim tržištima izazvanih najavom vlade da će znatno smanjiti poreze.

Ta objava vlade od 23. septembra dovela je do pada funte na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar i navela britansku centralnu banku da interveniše kako bi sprečila širenje ekonomske krize.

Hant je 2019. godine bio jedan od kandidata za lidera Konzervativne stranke, uživa veliko poštovanje i može da ponudi stabilnost premijerki.

Tras je prethodnih nedelja bila pod intenzivnim pritiskom da revidira plan smanjenja poreza za 43 milijarde funti, koji je uzburkao finansijska tržišta.

Istaknuti članovi Konzervativne stranke javno su savetovali vladu da revidira plan. Funta je juče porasla čak 1,7 odsto u odnosu na dolar, a tržišta obveznica su se stabilizovala usled očekivanja da će Tras revidirati plan ekonomskog rasta.

Tras, pristalica potpuno slobodnog tržišta, došla je na čelo vlade prošlog meseca obećavajući da će smanjiti poreze kako bi podstakla ekonomski rast, ali je njena sposobnost da to realizuje pod znakom pitanja.

Među poslanicima konzervativaca postoji nejedinstvo po pitanju pokušaja obaranja Liz Tras sa čela stranke i vlade, što bi bila druga smena lidera te partije ove godine.

Tras je prošlog meseca došla na čelo vlade i Konzervativne stranke umesto Borisa Džonsona, koji je u julu odlučio da se povuče posle višemesečnog unutarpartijskog pritiska usled više skandala.

Prema nekim navodima, istaknuti konzervativci dogovaraju smenjivanje Liz Tras umesto koje bi rukovođenje strankom zajedno preuzeli Riši Sunak (Rishi) i Peni Mordant (Penny Mordaunt), njeni glavni rivali na letošnjim izborima za partijskog lidera. Za sada je, međutim, nejasno kako bi se to moglo postići.