Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić najavio je da će za 104 radnika biti smanjen broj zaposlenih u novopazarskim javnim preduzećima u narednom periodu.
 
On je u intervjuu Regionalnoj televiziji pojasnio da je obaveza svih lokalnih samouprava, koje imaju višak zaposlenih, da do 1. aprila obave tu proceduru kako bi dobili mogućnost da na svakog petog otpuštenog zaposle po jednog novog radnika.

“Ukoliko broj zaposlenih ne smanjimo do 1. aprila izgubićemo mogućnost da zaposlimo novih 20 radnika, koliko imamo pravo. Moramo da ispoštujemo ovu proceduru, hteli mi to ili ne, jer ne možemo da isplaćujemo plate ovolikom broju zaposlenih”, rekao je Ljajić, koji je i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, ali i predsednik Sandžačke demokratske partije (SDP), okosnice vlasti u ovom gradu.

On je dodao i da upravo zbog prekomernog broja zaposlenih plate u novopazarskom javnom sektoru mesecima kasne.

“Smanjenje broja zaposlenih rešiće dobar deo problema koji se odnosi na deficit opštine, a sa druge strane obavezuje nas Vlada koja je za svaku opštinu propisala standarde i mi to moramo da uradimo”, rekao je Ljajić.

Nekoliko direktora javnih preduzeća u Novom Pazaru potvrdilo je radiju Sto plus da je racionalizacija radnih mesta u fazi razmatranja, kao i da još uvek ne znaju pojedinačno tačan broj onih koji će ostati bez posla, ali da će postupiti u skladu sa zahtevima države.

E.Đulović