“Ko ne veruje neka samo pogleda program ove ultrakonzervativne stranke i novog partnera Andreja Plenkovića. Očito je da je novom-starom premijeru stalo da formira vlast, po svaku cenu, isključujući čak i SDSS Milorada Pupovca koji je legitimni predstavnik srpske zajednice u Hrvatskoj”, kazao je Ljajić agenciji Beta.

Dodao je da se Plenković zalaže da Hrvati u Srbiji budu zastupljeni i u parlamentu i u vladi, da u Bosni i Hrcegovini insistira na takozvanom legitimnom predstavljanju Hrvata, a da u vlastitoj državi isključuje čitavu jednu nacionalnu zajednicu iz izvršne vlasti, samo da bi se zadovoljio Domovinski pokret.

“Milorad Pupovac je primer manjinskog političara koji je dokazao da se može istovremeno biti lojalan i državi u kojoj živite i zajednici kojoj pripadate. Očito da je to postalo hendikep u Plenkovićevoj Hrvatskoj”, rekao je Ljajić.

Kako je istakao, Plenković je između Ivana Penave i Milorada Pupovca odabrao lidera Domovinskog pokreta “koji jeste matematički potreban za formiranje vlade, ali eliminišući Pupovca i SDSS ne samo da je politički i vrednosno neprihvatljivo, već i dokaz makijavilističkog pristupa samog Plenkovića”.

“Ovo je pre balkansko nego evropsko poimanje politike u jednoj zemlji članici EU”, zaključio je Ljajić.