U novopazarskoj policiji su nam rekli da su o pronađenim ljudskim ostacima obavešteni tokom dana, da su obezbedili lice mesta, kao i da još uvek nema informacija o njihovom poreklu ili starosti.

Prošlog vikenda raskopan je i uništen arheološki lokalitet “Latinska crkva” u blizini Crkve svetih apostola Petra i Pavla (Petrove crkve) koji je, pored groblja, obuhvatao i ostatke crkve iz 14. veka, otkrivene pre 40 godina.

Na osnovu karakteristika živopisa, pretpostavlja se da je crkva izgrađena u prvoj polovini tog stoleća, kao i da je srušena koju deceniju kasnije, prilikom osmanskih osvajanja ovih krajeva.

Lokalitet se nalazi na privatnoj parceli koju, prema rečima komšija, vlasnici uglavnom nisu koristili sve do pre nedelju dana kada su je pomoću mašina raskopali kako bi, navodno, otvorili auto plac.

Iako su, tvrde upućeni, građevinsku inspekciju na vreme obavestili da su započeti radovi i da se radi o lokaciji pod zaštitom države, ona je reagovala tek sa par dana zakašnjenja, kada je sve bilo porušeno, donoseći u ponedeljak odluku o zatvaranju gradilišta.

O svemu su obavešteni policija i nadležno tužilaštvo koje će proceniti da li u postupcima izvođača radova ima elemenata krivičnog dela.

NVO Središte: Atmosfera vandalizma ne jenjava

Nevladina organizacija “Središte” ocenila je da rušenjem lokaliteta “Latinska crkva” svedoči da “atmosfera vandalizma i anticivilizacijskog ponašanja” prema kulturnoj baštini ne jenjava.

Oni su ocenili da su narušene prostorne celine oko manastira Sopoćani, Đurđevi stupovi i Petroce crkve koji su na Uneskoj listi svetske baštine i pozvali nadležne da počnu da rade svoj posao i sankcionišu odgovorne.