Rusija je poslednjih meseci rasporedila desetine hiljada vojnika na granicama sa Ukrajinom zbog čega se strahuje da se sprema invazija. Moskva negira da ima takve planove, ali insistira na tome da dobije pisane garancije za svoju bezbednost, uključujući obećanje da Ukrajina neće ući u Nato.

“Zajedno sa našim saveznicima nastavljamo da podržavamo Ukrajinu i pozivamo Rusiju na deeskalaciju i na vodjenje konstruktivnih pregovora”, rekla je britanska ministarka tokom posete Sidneju.

Ona je dodala da Kremlj nije izvukao lekcije iz istorije, i navela da bi invazija dovela do “užasnog gubitka života” kao kada su Sovjeti bili u Avganistanu ili za vreme čečenskog sukoba.

Posle niza diplomatskih susreta u Evropi prošle nedelje Moskva i Vašington danas treba da pokušaju još jednom da uklone pretnju novog sukoba u Ukrajini tokom sastanka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova u Ženevi.

Tras je pozvala zapadne demokratije da rade bliskije sa Australijom i drugim saveznicima u regionu Indopacifika da pokušaju da se suoče sa svetskim agresorima koji su “ojačali na način nevidjen od hladnog rata”.

“Oni pokušavaju da izvezu diktaturu kao servis širom sveta. Zato režimi kao što je Belorusija, Severna Koreja i Mjanmar nalaze u Moskvi i Pekingu svoje najbliskije saradnike, rekla je ona.

Australijski ministar odbrane Piter Daton je ponovio apel šefice britanske diplomatije da bi “slobodan svet mogao dobro da se drži”.

“Kada vidimo Rusiju da deluje kako deluje to ohrabruje druge tirane i druge diktature da čine isto pre svega ako nema reakcije ostatka sveta. Hiljade ljudi umreti i to nije nešto što bilo ko želi da se desi. Povećanje broja ruskih trupa je izuzetno zabrinjavajuće”, rekao je Daton.

Britanska ministarka tokom posete Australiji namerava da ojača vojnu, tehnološku i ekonomsku saradnju Londona i Kanbere, u sprovodjenju strategije “Globalna Britanija” posle britanskog izlaska iz Evropske unije.